על נזקי גוף ורשלנות רפואית

 

עורך דין יניב גביש במאמר על נזקי גוף ורשלנות רפואית. נפגעתם בתאונה (לאו דווקא תאונת דרכים), על מה אני מקבל פיצוי? 

דיני הנזיקין זהו תחום אשר מטרתו לפצות את מי שנגרם לו נזק (שלא מיחסים חוזיים עם הפוגע) באופן אשר יביאו למצב שהיה לפני הפגיעה. העיקרון נקרא עיקרון השבת המצב לקדמותו.

לפיכך, כאשר אדם נפגע בגוף, עקב תאונת דרכים, תאונת עבודה, תאונה ברחוב,  בטיול ו/או בכל מקום כולל במשחק ספורט, מגיעים לנפגע כספים אשר יביאו אותו למצב שהיה לפני הפגיעה. הכל במידה וקיים גורם אשר אחראי על קרות הנזק.

בתאונת דרכים, אין צורך כי יהיה גורם אשר אחראי על קרות הנזק, שכן גם אם אתם אשמים, עדיין תקבלו את מלוא הפיצוי מהמבטחת שלכם בביטוח חובה. כך הוא החוק.

למעט תאונת דרכים, על מנת לזכות בפיצוי, יש להוכיח אחריותו של מי שגרם לכם לתאונה ולנזק. גורם זה נקרא "מעוול".

אחריות לתאונה כאמור, בד"כ קיימת, שכן האחריות שיש על הציבור בד"כ גבוהה יותר מכפי שהוא חושב. כך למעביד יש חובה לבטיחותו של עובדיו, ורוב תאונות העבודה הינן באחריותו, אם מהסיבה שלא הקפיד על תקנות הבטיחות בעבודה, ואם מסיבה אחרת, כגון אי הדרכת העובד, כי המצאת אמצעי הגנה לעובד וכיו"ב.

אחריות לתאונה ברח', עקב מפגע במדרכה, בכביש, פארק ציבורי ו/או קניון, מוטלת בד"כ על העירייה, ו/או בעל/מחזיק  הנכס.
בתחרויות ספורט, האחריות תוטל על מארגן התחרות, מחזיק הנכס ובעל הנכס, המאמן ו/או מנהל התחרות.

 

כיצד אנו יודעים לחשב כמה מגיע לנו כתוצאה מהתאונה?

הפיצוי ע"פ דיני הנזיקין מחושב בצורה הבאה: הניזוק מפוצה בגין מס' ראשי נזק, ואלו ראשי הנזק העיקריים:

  1. אובדן השתכרות לעבר ולעתיד.
  2. אובדן פנסיה לעבר ולעתיד.
  3. הוצאות רפואיות לעבר ולעתיד.
  4. עזרת צד ג' שנקראת גם עזרת הזולת- לעבר ולעתיד.
  5. כאב וסבל.

אובדן השתכרות לעבר – מפצה את העובד בגין העובדה שלא הלך לעבודה ממועד התאונה ועד למועד הכנת תחשיב הנזק.

אובדן השתכרות לעתיד – מפצה את העובד בגין הפסד השתכרותו מיום הגשת התחשיב ועד לסוף תוחלת חיי העבודה שלו-בד"כ עד גיל 70 לגברים, וקצת פחות לנשים.

אובדן פנסיה לעבר ולעתיד – באים לפצות את הנפגע על התקופה בה השתכרותו נפגעה וכך גם זכויותיו הסוציאליות-בתקופה זו המעביד שלו הפריש לו פחות כספים לקרן הפנסיה ולקופת הפיצויים. כיום סכום זה עומד על 12-12.5% מסך אובדן ההשתכרות לעבר ולעתיד.

הוצאות רפואיות לעבר ולעתיד – באות לפצות את הנפגע על כל ההוצאות הרפואיות ואחרות שנגרמו לו כתוצאה מהתאונה-ממשככי כאבים, תרופות, עזרים רפואיים, קביים, גפיים תותבות, כיסאות גלגלים, טיפולים פסיכולוגיים/פסיכיאטריים, ועד התאמת מקום מגוריו של הנפגע, וסביבת מגוריו כך שתתאים לצרכיו לאחר הפגיעה. סכומים אלה נעים בד"כ בין אלפי ₪ בודדים ועד למיליוני ₪.

עזרת צד ג'/עזרת הזולת – באים לפצות את הנפגע בגין העובדה כי נזקק לעזרה לאחר התאונה-עזרה בניקיון הבית, בלבשל, בלערוך קניות, בלהיתרחץ, להתלבש, ובכל עזרה לה הוא נזקק כתוצאה מהפגיעה, אפילו לעתים עזרה זו מגיעה אף לקבלת פיצוי בגין קבלת בשרותי מין. גם אם הנפגע לא שילם בפועל לעוזרת/מנקה/מטפל, אלא קיבל עזרה זאת מבני משפחתו-אשתו ו/או ילדיו, עדיין הפיצוי מגיע לו, שכן ע"פ הפסיקה: "עזרת בני משפחתו של הנפגע, אינה מקנת כספו של המזיק".

כאב וסבל – זהו הפיצוי היחידי שמשולם לנפגע, אשר לא מפצה אותו על כספים שהפסיד הנפגע בפועל כתוצאה מן הפגיעה, אלא רק על הכאב והסבל שנגרמו לו עקב הפגיעה.  זו הסיבה גם שראש נזק זה נקרא "ראש נזק לא ממוני."
גובה הכאב והסבל נקבע ע"פ גילו של הנפגע, גובה הנכות שלו, משך האשפוז ככל שאושפז, ומשך הזמן בו סבל/יסבול כאבים.

ראש נזק זה אף הוא, נע בין אלפי ₪ בודדים ובין מאות אלפים ולעתים אף מיליוני ₪.

קיימים ראשי נזק נוספים, פחות שכיחים, אליהם נפרט במאמרים הבאים.

לקריאת הכתבה באתר המקור