תביעה: תינוקת נולדה חולה בגלל דחייה של בדיקה

 

תושבת בת ים שבתה נפטרה ממחלת טיי זקס, תובעת בבית משפט השלום בתל אביב את המרכז הרפואי "וולפסון" בחולון, את משרד הבריאות, את מכבי שירותי בריאות ואת הרופאה המטפלת שלה, בטענה שבעת ההיריון מנעו ממנה בדיקה שהיתה יכולה להצביע על המום בעובר, ובעקבות כך עברה ארבע שנים וחצי של סבל, כשהיתה צריכה לטפל בבתה החולה, עד שנפטרה.

האישה, המיוצגת על ידי עו"ד יניב גביש,טופלה ב"מכבי" בתקופת ההיריון ולקראת הלידה. בכתב התביעה נטען שבשבוע ה 22-להריון היא קבעה תור לבדיקת מי שפיר בבית חולים "וולפסון". כשהגיעה לבדיקה נאמר לה,שבאותו יום לא ניתן יהיה לערוך אותה, ונקבע לה תור לשבועיים לאחר מכן.

האישה חזרה לרופאה ומסרה לה את הדברים. הרופאה הדגישה על גבי ההפניה שהבדיקה דחופה ביותר, והורתה לאישה להקדים את התור. האישה התקשרה לבית החולים על מנת להקדים את התור, אך לטענתה נענתה שאין אפשרות כזו.

בכתב התביעה נטען שהאישה חזרה לרופאה,אשר אמרה לה: "נסמוך על אלוהים". עוד אמרה לה שכבר מאוחר מדי, ולא ניתן לערוך את הבדיקה, ושנותר לקוות שהתינוק יוולד בריא.

ב 15- במרץ 1998 נולדה הילדה, ולאחר חודשים מספר החלה לגלות סימנים נוירולוגיים לא רגילים: ראשה היה נופל וגופה רעד. האישה פנתה לבית חולים, ולאחר בדיקות התברר כי התינוקת לוקה במחלת טיי זקס. האישה טוענת שחייה שלה ושל בני משפחתה הפכו לסיוט מבחינה אישית, כלכלית ותעסוקתית, "ימיהם לא היו ימים, והלילות לא היו לילות".

האישה טוענת שהשתעבדה לטיפול בתינוקת, שמצבה הגופני והבריאותי הלך והידרדר. "מגיל שנתיים היא היתה משותקת לגמרי, כאשר היתה מחוברת כבר לחמצן, בלא יכולת להזיז יד ורגל", נאמר בכתב התביעה,"עד שנפטרה ב 6- בספטמבר 2002 כתוצאה מדלקת ריאות ומחנק".

לטענת האישה, "מכבי" והרופאה לא שלחו אותה לבדיקת מי שפיר בזמן, וגם לא שלחו אותה לבדיקות המתאימות לגילוי מחלת טייזקס, בזמן שבו עוד אפשר היה ליזום הפלה או לידה מוקדמת. יחד עם זאת, בית חולים "וולפסון" ומשרד הבריאות לא קיבלו אותה לבדיקה כאשר הגיעה לבית החולים. במקום זאת קבעו לה מועד לאחר השבוע ה 22- להיריון, שבו כבר לא ניתן היה לערוך את הבדיקה,למרות שקיבלו הפנייה דחופה וידעו את שלב ההיריון.

כמו כן, הם פעלו בניגוד להנחיות הפנימיות של בית החולים, הדורשות שבמצב כזה תיערך בדיקה לאלתר. האישה דורשת פיצויים על הפסדי שכר,נסיעות, טיפולים רפואיים, כאב וסבל.

 

הנתבעים: הכחשה גורפת בית החולים ומשרד הבריאות הכחישו בכתב ההגנה את הטענות נגדם, וביקשו לדחות את התביעה על הסף. לטענתם, מדובר ב"תביעת סרק מופרכת מיסודה, שמבוססת על טיעונים משונים, נעדרי כל סימוכין ותימוכין ברפואה". לטענתם, מומלץ לערוך אתה בדיקה לגילוי טיי זקס טרם ההיריון, במסגרת של בדיקות גנטיות, ולא קיים "בדל של קשר"בין בדיקת מי שפיר שגרתית לבין גילוי המחלה בעובר.

דיקור מי שפיר נעשה רק כאשר יש סיכון גבוה למחלה תורשתית ידועה, והיא נעשית באופן מכוון, ולא כחלק מבדיקת מי שפיר סטנדרטית. עוד נטען בכתב ההגנה, כי בתאריך שבכתב התביעה צוין שבו הופנתה האישה לדיקור מי שפיר, "לא היתה בבית החולים יחידת אולטרסאונד פעילה ולא נערכו שום ייעוצים גנטיים או דיקורי מי שפיר".

כמו כן נאמר שהמחלה לא נגרמה מרשלנות, אלא "בשל סיבות פיזיולוגיות טבעיות ונסיבות גנטיות".מכבי שירותי בריאות והרופאה טרם הגישו כתבי הגנה. דובר מכבי שירותי בריאות מסר בתגובה: "זה מקרה קשה ומצער. המסמכים המצורפים לכתב התביעה מראים שאין בסיס עובדתי לטענות כלפי 'מכבי'".

לכתבה המלאה